REVISTA RECHARGE

Cauzele oboselii

"Sunt așa de obosit(ă)". Cât de des auzi asta de la partenerul, copilul, colegul de serviciu sau prietenii tăi? Oboseala și epuizarea sunt probleme comune și există multe cauze posibile pentru ele. Atunci când analizezi motivele, în primul rând este important să excluzi afecțiunile medicale de vreme ce oboseala însoțește adesea o boală sau afecțiune. Oboseala poate fi fiziologică și poate apărea după un somn în care nu te-ai odihnit suficient, un efort neobișnuit sau din cauza lipsei de mișcare, a schimbărilor de anotimp sau a alimentații inadecvate. Oboseala poate fi și mentală și se manifestă sub formă de anxietate, stres și lipsă de motivație.

Haide să analizăm împreună cele mai frecvente tipuri de oboseală și manifestări.

Pictogramă cu numărul 1

Oboseala la locul de muncă

Chiar dacă îți place ce faci, uneori nu te poți deconecta complet de problemele de la serviciu. Dacă aduci cu tine munca acasă, problemele legate de gestionarea presiunii, excesul de cafea sau prânzul servit pe fugă - toate acestea pot fi cauze ale oboselii. Starea de oboseală asociată cu activitatea profesională include: probleme de concentrare, neatenție, scăderea eficienței, iritabilitate și un comportament antisocial.

Pictogramă cu numărul 2

Oboseala după sport.

Activitatea fizică este bună pentru sănătate. Atunci când îți supui corpul la efort fizic, nevoile sale nutriționale cresc. Dacă nu asiguri organismului tău cantități suficiente de nutrienți, se poate ajunge la un dezechilibru care poate fi o cauză pentru epuizare și oboseală extremă. Spre exemplu, magneziul și fierul sunt două minerale esențiale responsabile de producția de energie.  Alte motive ar putea fi: lipsa de hidratare înainte, în timpul și după sport, ore nepotrivite de antrenament sau efort fizic în exces. Oboseala după sport poate îmbrăca următoarele forme: febră musculară sau crampe.

Pictogramă cu numărul 3

Oboseala sezonieră.

Este adesea resimțită toamna și iarna. Nu petreci suficient timp în aer liber astfel încât pielea ta să aibă șansa de a absorbi suficientă lumină solară, permițând organismului să producă vitamine, de exemplu vitamina D. De asemenea, în lunile de iarnă obiceiurile tale se schimbă, ritmul vieții încetinește, s-ar putea să nu obțineți suficiente substanțe din fructe și legume proaspete pentru a-ți întări stimula corpul cu vitamine și minerale. Toate acestea sunt absolut normale. Dacă observi anumite stări, cum ar fi: lipsa neobișnuită de entuziasm pentru activități recreative, evitarea ieșirilor sociale, lipsa de energie, este posibil să te confrunți cu o oboseală sezonieră.

Tânără care amestecă un smoothie energizant

Motivele oboselii și epuizării descrise mai sus sunt legate fie de stilul tău de viață, fie de condițiile sezoniere sau de circumstanțe specifice și pot fi influențate de anumite modificări și ajustări. Cu toate acestea, există și o afecțiune denumită sindromul oboselii cronică, care poate dura ani de zile și te poate aduce într-o stare de permanentă oboseală. Cei care suferă de această afecțiune se simt copleșitor de epuizați și pe toată durata bolii sunt lipsiți de vitalitate, putere și energie. Persoana este prea obosită pentru a-și desfășura activitățile normale și ajunge să fie ușor epuizată, fără un motiv aparent. Alte simptome pot fi:

  • durere generală, musculară și articulară,
  • oboseală mentală, anxietate și depresie,
  • infecții frecvente,
  • amețeli și
  • scăderea libidoului.

Nu există o cauză singulară a acestei afecțiuni, iar numărul factorilor implicați poate fi mare. Dacă se resimte o stare de oboseală extremă, prelungită, se recomandă, consultarea unui medic.

Există câteva soluții simple pentru combaterea oboselii comune.

Pictogramă cu numărul 1

Somn.

Dacă respecți un program riguros de mers la culcare și dormi minimum 7-9 ore pe noapte, poți ajuta corpul să se refacă și să se trezească plin de energie în fiecare zi.

Pictogramă cu numărul 2

Alimentație sănătoasă.

Ar fi bine să îți îmbogățești alimentația cu o mulțime de fructe și legume care conțin vitaminele și mineralele necesare. Iarna, alege alimente bogate în vitamina D. Persoanele care fac multă mișcare trebuie să își întărească organismul cu minerale, cum ar fi magneziu și fier. Dacă ai nevoie de și mai multă energie, caută surse de vitamine B. Cu toate acestea, chiar dacă ai impresia că mănânci sănătos, este posibil totuși să îți lipsească anumite vitamine și minerale. Unele fructe și legume au caracter sezonier și conțin diferite niveluri de nutrienți. În acest caz, multivitaminele Supradyn Energy s-ar putea dovedi soluția perfectă pentru tine. Produsul a fost special creat pentru a furniza nutrienți, pentru ca tu să te simți puternic/ă și sănătos(oasă) în fiecare zi, atunci când ai de un suport adițional. Are efect rapid, chiar de la prima administrare* și poate fi administrat zinic, înainte sau după micul dejun. Comprimatele Supradyn Energy sunt o formulă completă cu doze mari de vitamine și minerale, cu rezultate dovedite clinic.

Pictogramă cu numărul 3

Mișcare.

Oamenii spun adesea că sunt prea obosiți pentru a face mișcare. Cu toate acestea, s-a dovedit că activitatea fizică poate ajuta la eliberarea unei cantități mai mari de energie. Dacă nu îți plac alergările lungi sau sesiunile epuizante la sala, chiar și o plimbare de 15 minute te poate ajuta să combați oboseala.

Dacă însă te simți în continuare obosit(ă) și crezi că nimic nu te ajută, poate ar trebui să consulți un medic și să vezi dacă nu cumva există o afecțiune medicală subiacentă.

* Kennedy DO, Stevenson EJ, Jackson PA și colab. Multivitaminele și mineralele modulează metabolismul energetic al întregului corp și fluxul sanguin cerebral în îndeplinirea funcției cognitive: Un  studiu randomizat, dublu-orb, controlat cu placebo. Nutr Metab (Londra). 2016;13:11.