REVISTA RECHARGE

Ai dificultăți de concentrare?

Mulți oameni se plâng de probleme de concentrare. Aceste probleme afectează persoane de diferite vârste, deopotrivă copiii, adulții și seniorii, și poate avea multiple manifestări, cum ar fi performanțe școlare slabe, ineficiență la locul de muncă sau pierderi de memorie. De cele mai multe ori, cauzele lipsei de concentrare sunt legate de stilul de viață și pot fi remediate cu mici intervenții în rutina de zi cu zi. Cu toate acestea, o capacitate redusă de concentrare poate fi și rezultatul unei afecțiuni cronice, caz în care este necesar un tratament medical.

Concentrarea este abilitatea de a focusa în mod eficient atenția asupra unei sarcini. În cazul în care condițiile de mediu sunt favorabile și cu un pic de „antrenament”, ar trebui să poți bloca tot ce te distrage și să te concentrezi asupra a ceea ce ai de făcut. Atunci când concentrarea ta este la cel mai înalt nivel, poți lucra mai ușor, mai repede și mai bine. Cu toate acestea, dacă remarci surse de perturbații, cum a ar fi zgomot de fundal sau gândurile tale care te împiedică să duci lucrurile la bun sfârșit, poți avea o problemă de concentrare.

Explicațiile pentru care avem dificultăți de concentrare sunt multiple.

Pictogramă cu numărul 1

Lipsa somnului.

Creierul nostru are nevoie de odihnă pentru a putea funcționa corect. Prea puțin somn poate conduce la o capacitate redusă de concentrare.

Pictogramă cu numărul 2

Stresul emoțional și anxietatea.

Dacă ne facem prea multe griji în legătură cu ceva, ne va fi mult mai greu să ne concentrăm asupra sarcinilor pe care le avem de îndeplinit.

Pictogramă cu numărul 3

O alimentație deficitară, necorespunzătoare.

Și concentrarea, la fel ca dragostea, trece tot prin stomac. Corpul nostru are nevoie de hrană și substanțe nutritive pentru a produce energie. Iar lipsa vitaminelor și mineralelor esențiale poate afecta modul în ne funcționează creierul.

Pictogramă cu numărul 4

Tratamentele medicale și medicamentele.

Problemele de concentrare pot fi un efect secundar al administrării unor medicamente. De asemenea, unele medicamente ne pot afecta funcția cognitivă.

Pictogramă cu numărul 5

Mediul înconjurător.

Oamenii, la fel și obiectele din jurul nostru, pot avea un cuvânt de spus când vine vorba de cât de bine ne putem concentra.

Tânără sportivă în timpul antrenamentului

Dacă nu ești sigur/ă dacă suferi de o lipsă de concentrare, iată câteva simptome comune care te vor ajuta să realizezi acest lucru:

  • incapacitatea de a duce la bun sfârșit sarcinile,
  • pierderi de memorie,
  • te lași ușor distras(ă),
  • ai dificultăți în a sta liniștit(ă),
  • incapacitatea de a lua decizii,
  • faci greșeli din neatenție,
  • pierzi frecvent lucruri sau nu îți poți aminti unde le-ai pus.

Dacă lipsa concentrării persistă, întreaga ta viață poate fi perturbată, te vei înconjura de haos și vei putea deveni cauza problemelor în sarcinile zilnice. La locul de muncă, vei constata că nu mai poți să îți îndeplinești sarcinile la fel de bine ca înainte. În viața personală, poți ajunge să ratezi întâlniri și programări. Lipsa de concentrare la volan poate conduce la coliziuni periculoase. Și familia ta poate avea de suferit pentru că vei uita de aniversări speciale sau vei fi incapabil(ă) să iei decizii. Chiar dacă crezi că știi care este cauza lipsei de concentrare, opinia unui profesionist nu strică niciodată. În unele cazuri, problema se poate dovedi chiar și mai gravă și poate fi cauzată de o anumită afecțiune.

Cum se „tratează” problemele de concentrare?

Dacă lipsa de concentrare are legătură cu stilul tău de viață, o poți remedia rapid și eficient schimbând câteva lucruri:

Pictogramă cu numărul 1

Creează un mediu lipsit de perturbații.

Încearcă să scapi de lucrurile care te distrag pentru a te putea concentra mai bine asupra sarcinilor.

Pictogramă cu numărul 2

Dormi suficient.

Pictogramă cu numărul 3

Consumă alimente nutritive .

Creierul nostru are nevoie de anumite vitamine și minerale pentru a performa corespunzător. Vitaminele B sunt bine-cunoscute pentru capacitatea de a da un impus nivelului de energie, concentrării și atenției. Dacă asigurăm organismului cantități suficiente de vitamine B, funcția cognitivă se va îmunătăți, și odată cu ea și capacitatea de concentrare și memoria. S-a demonstrat că persoanele cu carențe de vitamine B învață mai încet și sunt mai predispuse la a fi distrase.*1 Dacă nu putem oferi organismului suficiente elemente nutritive, multivitaminele Supradyn pot da o mână de ajutor la îmbunătățirea capacității noastre de concentrare și atenție.2 Supradyn acționează ca sursă alternativă de vitamine și minerale care nu se regăsesc în cantități suficiente în alimentele consumate. Plicurile cu forma de granule orodispersabile Supradyn Energy au o acțiune rapidă și susținută împotriva oboselii. Formulă cu aromă de portocală se dizolvă ușor pe limbă. Produsul poate fi administrat zilnic pentru un impuls instantaneu al atenției și concentrării.

Pictogramă cu numărul 4

Ia pauze.

Unele sarcini pot părea plictisitoare și repetitive, motiv pentru care nivelurile de concentrare pot scădea după ce petrecem prea mult timp făcându-le. O pauză de reîmprospătare a minții este atunci binevenită.

Pictogramă cu numărul 5

Conectarea cu natura.

Viața la oraș vine la pachet cu prea multe „distracții” care nu dau creierului niciun moment de respiro. O plimbare într-o zonă verde poate ajuta creierul să se relaxeze, ceea ce la rândul său poate duce la o capacitate de concentrare îmbunătățită.

Lipsa de concentrare este o problemă semnalată frecvent. Unii oameni suferă de aceasta problemă din cauza unui stil de viață nesănătos sau a stresului, dar în cazul altora, poate avea la bază o afecțiune medicală. Administrarea suplimentului cu multivitamine Supradyn te poate ajuta să se concentrezi la un nivel optim, iar dacă este vorba de o problemă medicală, recomandăm consultarea unui medic specialist

1https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC4772032/

2 Kennedy DO, Stevenson EJ, Jackson PA și colab. Multivitaminele și mineralele modulează metabolismul energetic al întregului corp și fluxul sanguin cerebral în îndeplinirea funcției cognitive: Un  studiu randomizat, dublu-orb, controlat cu placebo. Nutr Metab (Londra). 2016;13:11.