ALIMENTAȚIE INTELIGENTĂ

Vitamine importante pentru o creștere sănătoasă a copilului tău

Din acest articol ve afla ce rol joacă fiecare vitaminele în metabolismul organismului.

Copilul tău în creștere are mare nevoie de un aport optim de vitamine pentru că stilul lui de viață este foarte intens: merge la școală, trebuie să își facă temele, participă la activități extrașcolare, face sport și se joacă. Aceste substanțe se regăsesc în alimentele pe care le consumă. Fiecare vitamină joacă un rol diferit în corpul lui. Cu ajutorul acestor vitamine, organismul poate funcționa în parametri normali, iar copiii pot să crească și să se dezvolte așa cum trebuie. În mod ideal, ei ar trebui să își poată obțină toate vitaminele necesare dintr-o alimentație sănătoasă și echilibrată. Și totuși, în realitate acest lucru nu este întotdeauna posibil. Sunt mulți factori care pot cauza un aport insuficient de vitamine la copii, cum ar fi boala, o dietă supusă unor restricții sau „mofturile” alimentare ale copilul tău. În aceste situații, un supliment de vitamine le poate fi de ajutor copiilor.

Copiii au nevoie de aceleași vitamine ca adulții, însă în cantități mai mici. Necesarul de nutrienți al copiilor depinde de vârstă, sex, greutate, etapă de creștere și nivel de activitate. Nutrienții care ajută la consolidarea sistemului osos și promovează dezvoltarea creierului sunt deosebit de importanți în copilărie.

Fetiță activă se dă pe un leagăn făcut dintr-un pneu

Haide să aruncăm o privire la câteva vitamine care sunt deosebit de importante pentru dezvoltarea sănătoasă a copiilor:

Vitamina A

Vitamina A

Această vitamină joacă un rol foarte important pentru vedere, în special vederea nocturnă. De asemenea, întărește sistemul. Copiii sunt mai expuși deoarece petrec mult timp în locuri aglomerate, cum ar fi școala, parcurile, centrele comerciale. Dacă dorești o vedere și un sistem imunitar normal pentru copiii tăi, nu uita să adăugați în alimentația lor alimente bogate în vitamina A.

Surse alimentare de vitamina A: cartof dulce, spanac, morcovi, ardei, mango.

Vitamine ale grupului B

Vitamine ale grupului B

B12 și alte vitamine ale grupului B, în special B6, biotină, nicotinamidă și acid folic. Aceste vitamine sunt importante pentru metabolism, energie și sistemul nervos. Acest grup de vitamine este implicat și în producerea de celule roșii ale sângelui, care transportă oxigenul în întregul corp. Produsul Supradyn junior conține multivitamine de care copiii au nevoie pentru o dezvoltare adecvată a corpului și a minții înca din primii ani când trebuie să învețe atât de multe.

Surse alimentare de vitamine B: leguminoase, carne de pește, ouă, produse lactate și legume cu frunze verzi.

Vitamina C

Vitamina C

Această vitamină este importantă pentru menținerea în formă a țesuturilor corpului, cum ar fi dinții și gingiile, oasele și vasele de sânge. Vitamina C este esențială și pentru funcționarea normală a sistemului imunitar și nervos.

Alimente bogate în vitamina C: piper roșu și verde, kiwi, broccoli și căpșuni.

Vitamina D

Vitamina D

Vitamina de care are nevoie pentru oase puternice și dinți puternici. Ajută organismul și să absoarbă calciul.  Vitamina D se produce în piele, atunci când este expusă la lumina directă a soarelui.

Surse alimentare de vitamina D: peștele gras (somon, ton, macrou) și în cantități mai mici în ficatul de vită și brânză.

Vitamina E

Vitamina E

Această vitamină ajută la protejarea celulelor și a țesuturilor împotriva deteriorării oxidative.

Surse alimentare de vitamina E: semințele de floarea-soarelui, nucile, spanacul și kiwi.