IMPORTANȚA FLOREI INTESTINALE

Flora intestinală reprezintă totalitatea bacteriilor ce trăiesc în comunitate în tractul nostru gastrointestinal, în simbioză și ”prietenie” cu noi, asta dacă avem grijă de ele cu o dietă adecvată și un stil de viață sănătos. Sunt foarte multe specii de bacterii, cântăresc în jur de 2 kg și mănâncă și ele ceea ce mâncăm noi.

Speciile bacteriene trebuie să fie în echilibru, adică flora benefică nu trebuie să fie debalansată de înmulțirea speciilor mai puțin ”prietenoase”. Însă, prietenia dintre noi și bacterii se poate strica atunci când nu avem grijă de ele, iar toate funcțiile la care ele participă din plin se pot modifica negativ.

Funcțiile florei bacteriene sunt multiple, sunt în plină cercetare și  pe zi ce trece apar noi studii ce demonstrează legătura strânsă din bacterii și multe boli sau stări cu care ne confruntam. Flora intestinală participa la:

-dezvoltarea și funcționarea intestinală

-la modul în care se prezintă și se reciclează mucoasa intestinală

-motilitatea intestinală

-metabolismul medicamentelor

-absorbția si fabricarea de vitamine si fitochimicale

-modularea sistemul imun local

-digestia și absorbția  alimentelor

-recoltarea caloriilor și influențarea depunerii acestora sub formă de grăsime

-funcții metabolice legate de prelucrarea toxinelor și a substanțelor carcinogene

-reglarea a mecanismelor legate de insulinorezistența și sindrom metabolic

 

Când unele specii se dezvoltă dezechilibrat, pentru ca le hrănim cu dulciuri, mâncare rafinată de tip junk food, alcool în exces și alte poluante alimentare, ele vor produce o mare cantitate de gaze, de multe ori balonarea cronică, fiind un semn al florei dezechilibrate. Speciile benefice de bacterii, nu sunt producătoare de gaze și de regulă se hrănesc prin fermentarea fibrelor de celuloză însă vor fi  impuținate într-o dietă de tip vestic bazată pe exces de hrană animală și cereale rafinate, dulciuri.

Stresul, lipsa somnului de calitate, noxele, abuzul de medicamente sunt factori ce dezechilibrează flora intestinală

Clinic, pacienții cu disbioză suferă frecvent de balonare, constipație sau prezintă scaune prost legate, sunt predispuși la dezvoltarea sindromului de intestin permeabil ce înseamnă în final o condiție favorizantă pentru alergii, boli autoimune, depresie, obezitate, vulnerabilitate în fața paraziților oportuniști, deficiente în sinteza și absorbția nutrienților, boli metabolice.

Anumite componente bacteriene pot să stimuleze căi ale satietății, ele manufacturează hormoni asemanători cu cei ce controlează apetitul și ne influențează profund comportamentul și alegerile alimentare. Este foarte bine demonstrata relația dintre pofta de dulce necontrolată și înmulțirea în exces a speciilor de Candida.Studiile arată că flora intestinală a persoanelor cu obezitate diferă de flora intestinală a persoanelor slabe iar transplantul de materii fecale este deja în cercetare pentru a fi folosit ca terapie împotriva obezității.

Bacteriile sunt deci un întreg univers de care trebuie sa avem grija, le influențăm benefic dacă:

-mâncăm zilnic fibre alimentare din alimente integrale (cereale integrale, leguminoase)

-controlam aportul de dulciuri și de îndulcitori artificiali

-introducem cât mai des alimente fermentate în meniul zilnic (murături, măsline fermentate, kefir, kombucha, miso, tempeh, etc)

-evităm excesul de carne și hrană animală

-evităm consumul de alcool în exces

-menținem un bun nivel al vitaminei D

-topul alimentelor benefice pentru flora intestinală: anghinare, sparanghel, banane, legume crucifere, boabe de leguminoase, afine sălbatice