REVISTA RECHARGE

Cum să îți reîncarci bateriile după efort fizic și mental intens / afecțiune (spre exemplu, gripa)

Stilul de viață modern nu le permite oamenilor să ia o pauză. Viețile aglomerate, jonglarea cu viața profesională, viața de familie și îndatoririle sociale nu ne lasă prea mult timp pentru lenevit în pat. E destul de ușor să ajungem la suprasolicitare mentală sau fizică. În plus, stresul zilnic ne poate slăbi sistemul imunitar. Infecțiile tractului respirator, cum ar fi gripa și răceala, sunt printre cele mai frecvente boli ale omului. Acestea au caracter sezonier și sunt cauzate de un număr mare de virusuri. În medie, adulții se îmbolnăvesc de două până la cinci ori pe an, iar copiii chiar mai des.1

Spre exemplu, gripa este o boală foarte contagioasă și ne poate „scoate din circuit” chiar săptămâni întregi.

Gripa ne epuizează și ne stoarce de energie. Această stare de oboseală este cauzată de faptul că organismul nostru își folosește toate energia pentru a lupta cu intrusul (virusul). Și peste toate, sunt mari șanse să nu oferim organsmului suficienți nutrienți pentru că nu avem nici poftă de mâncare. După câteva zile la pat, abia așteptăm să ne întoarcem la viața normală. Și totuși, reluarea programului prea repede ne poate, de fapt, secătui de energie și mai tare.

Și spre deosebire de sportivii profesioniști, care sunt integrați într-o rețea de specialiști, iubitorii de sport amatori ambițioși ignoră adesea necesitatea fazelor de regenerare, cu rezultatul că, corpul lor nu se poate recupera corect și nu își dezvoltă pe deplin capacitatea de performanță.

Perioadele de efort fizic și mental intens, cum ar fi bolile sau exercițiile fizice, pot fi epuizante, iar corpul are nevoie apoi de timp pentru a se recupera. O perioadă de convalescență servește la restabilirea treptată a sănătății după boală. Termenul de regenerare descrie restaurarea funcțională sau structurală a țesuturilor sau organelor deteriorate după exerciții fizice intense. Este clar de ce este nevoie de acest timp de recuperare al organismului, în afară de a ne asigura de vindecarea/regenerarea completă: întărirea lui și prevenirea recurențelor și posibilelor complicații, cum ar fi reinfectarea sau epuizarea cronică și pierderea capacității de performanță.

Așadar, cum îți poți ajuta organismul să se recupereze după perioade de efort fizic și mental intens?

Pictogramă cu numărul 1

Consumă alimente nutritive.

Fructele și legumele sunt resursele alimentare primare care îți mențin sistemul imunitar în stare bună. Nu uita să mâncați cel puțin 5 porții de fructe și legume pe zi pentru a obține vitaminele, mineralele, fibrele și antioxidanții necesari organismului. În mod ideal, ar trebui să incluzi o porție de fructe sau legume în fiecare masă. Dacă acest lucru nu este posibil, suplimentele alimentare, cum ar fi Supradyn, îți pot furniza toate substanțe nutritive adiționale de care corpul tău are nevoie.

Regenerarea si convalescența sunt procese complicate din punct de vedere biologic în care alimentarea rezervelor de energie și micronutrienți joacă un rol important. Atât în perioada de stres, cât și după aceea, un aport suficient de micronutrienți, cum ar fi vitaminele și mineralele, este esențial pentru a compensa cererea crescută, pentru a preveni deficiențele și pentru a sprijini organismul care se recuperează. Fructele și legumele proaspete reprezintă resurse alimentare de o importanță majoră în alimentație pentru funcționarea organismului și optimizarea recuperării lui, alături de alimente variante și echilibrate. Nu uita să incluzi în dieta ta cel puțin 5 porții de legume și fructe, ideal ar fi ca la fiecare masă și gustare să fie prezente.

Pictogramă cu numărul 2

Bea lichide din belșug.

Febra și transpirația în exces pot conduce la deshidratare. Apa susține fiecare funcție metabolică și transferul de substanțe nutritive în organism. O cantitate adecvată de apă, va susține fiecare funcție a corpului și recuperarea.

Pictogramă cu numărul 3

Nu face excese. 

Întoarcerea la rutina zilnică de îndată ce te simți un pic mai bine poate fi tentantă. Nu trebuie însă să ceri prea mult de la tine, prea repede. Chiar dacă crezi că te simți mai bine, tratează-te ca și cum nu ai fi. Asculta nevoile corpului și încearcă să îți ajustezi programul în consecință.

Pictogramă cu numărul 4

Dormi suficient.

E bine știut că odihna ajută organismul să se recupereze. Asigură-te că dormi 7-9 ore în fiecare noapte. În perioadele propriu-zise de stres fizic și mental ar trebui ca odihna să fie direct proporțională cu acesta.

Pictogramă cu numărul 5

Mergi la înot sau practică yoga.

Mișcarea fizică ușoară, cum ar fi înotul, mersul pe jos sau yoga te pot ajuta să îți reîncarci organismul, fără însă a-l supune la prea multă presiune.

Pictogramă cu numărul 6

Închide televizorul și dispozitivele mobile.

Trebui să te odihnești cât poți de mult atunci când te recuperezi, iar aceste dispozitive nu fac decât să îți distragă atenția. În plus, lumina albastră pe care o emit obosește ochii și este asociată cu oboseala fizică și mentală. Corpul tău are nevoie de toată energia pentru a reveni în formă.

Femei asezonând un preparat cu ierburi proaspete

Există câteva lucruri pe care ar fi recomandat să le eviți:

  • Nu fă exerciții fizice prea intense. Antrenamentele în exces poate pune prea multă presiune pe organismul tău. Dacă obișnuiai să alergi în fiecare zi, începe mai întâi mergând pe jos.
  • Nu consuma alcool. Alcoolul te deshidratează și contribuie la pierderea substanțelor nutritive de care organismul tău are atâta nevoie în această perioadă.
  • Nu fuma. Fumatul afectează recuperarea musculară după exerciții fizice și boală. Astfel că, cel mai indicat ar fi să renunți la fumat.

1 Rondanelli, M., Miccono, A., Lamburghini, S., Avanzato, I., Riva, A., Allegrini, P., … Perna, S. (2018). Auto-îngrijirea în răcelile obișnuite: Rolul esențial al vitaminei D, vitaminei C, zincului și echinaceei în trei grupuri imune interactive interioare (bariere fizice, imunitate înnăscută și adaptativă) implicate în timpul unui episod de răceală obișnuită - sfaturi practice privind dozele și timpul de administrare a acestor nutrienți/Produse botanice pentru prevenirea sau tratarea răcellilor obișnuite. Evidence-Based Complementary and Alternative Medicine, 2018, 1–36. doi: 10.1155/2018/5813095