REVISTA RECHARGE
Cum să îmbunătățești capacitatea de concentrare a copilului tău
Multi copii se au dificultăți când trebuie să fie atenți și să se concentreze. Motivul principal este că sunt copii, au multă energie, devin curioși de tot ce îi înconjoară, iar atenția le poate fi distrasă cu ușurință. Le vine greu și să își păstreze concentrarea perioade mai lungi de timp. Să rămână concentrați poate deveni plictisitor, mai ales atunci când se pot gândi la alte milioane de lucruri de făcut. Așadar, nu este deloc neobișnuit să constați că copilul tău se luptă cu lipsa de concentrare, dar acest lucru nu înseamnă că are neapărat probleme de sănătate. Dacă te îngrijorează frecvența acestor episoade de lipsă de concentrare, poate că te întrebi care sunt motivele și cum îl poți ajuta.
Este mereu o provocare să rămâi concentrat. Deși copiii pot încerca din greu să se concentreze, pur și simplu nu reușesc să se descurce. Dar acest lucru nu înseamnă că nu sunt inteligenți sau că nu sunt suficient de silitori. Și nici că nu sunt interesați de un anumit lucru.
Care sunt posibilele motive care stau la baza lipsei de concentrare la copii?
Indiferent de motiv, există modalități prin care îți poți ajuta copilul să rămână concentrat și atent. Fiecare copil este diferit și necesită o abordare individuală. Copiii au obiceiuri care trebuie schimbate. Au nevoie și de un mediu în care pot valorifica la maximum potențialul. Cea mai bună soluție este începi prin a-ți urmări copilul, notând aspecte importante cu privire la comportamentul său și apoi stabilind un program pe care îl veți respecta amândoi în fiecare zi.
Atunci când îți dorești pentru copilul tău să își păstreze concentrarea, trebuie înainte de toate să îndepărtezi toate gadgeturile care îi pot distrage atenția. Adică să scoți din raza lui de acțiune televizorul, radioul, iPad-urile, tabletele și telefoanele. Asigură-te că au toate materialele de studiu la îndemnă pentru a nu fi nevoit să se ridice să le ia. Dacă sunt mai mici, le poți organiza „biroul” în bucătărie, de unde îi poți urmări și ajuta. Dacă sunt mai în mari, pot studia în camera lor.
Consumul de alimente sănătoase a fost asociat cu performanța funcției cognitive la copii și există diferite alimente care pot contribui la aceasta.1,2 Spre exemplu, peștele gras, cum ar fi somonul, tonul sau macroul, conține o mulțime de acizi omega-3 care le pot „ascuți” mintea și îi pot ajută la funcționarea normală a creierului și a vederii. 3 Supradyn Kids conține vitamine care pot susține creșterea sănătoasă a copilului și dezvoltarea creierului acestuia.
Este important ca un copil să știe ce se întâmplă și când pentru a-și putea programa creierul pentru momentele în care se poate relaxa, dar pentru cele în care trebuie să se concentreze. Spre exemplu, atunci când copilul se întoarce de la școală, poate servi o gustare sănătoasă, urmată de un timp de joacă, după care urmează temele.
Multitudinea de teme poate dezarma copilul de la bun început. Așa că în loc să îi ceri să le facă pe toate dintr-o dată, împarte-le în sarcini mai ușor de gestionat. Spre exemplu, în loc să citească întregul capitol, copilul tău poate citi pagină cu pagină, cu face pauze scurte între fiecare. Odată ce a terminat de citit o pagină, copilul va avea un sentiment de împlinire care, la rândul său, poate reprezenta o motivație pentru a studia și mai mult. Copiii se pot concentra doar aproximativ 15-20 de minute, după care capacitatea lor de concentrare începe să scadă. În timpul pauzelor, trebuie să li se permită să facă ceva complet diferit, spre exemplu o activitate fizică. Alternarea unei activități fizice cu o activitate intelectuală poate fi un mod eficient de a ajuta copilul să se concentreze asupra unei următoarei sarcini.
Fiecare copil este diferit, așa că identificarea modului în care învață cel mai bine poate contribui la creșterea capacității de concentrare și a atenției. Copiii pot învăța văzând, ascultând, făcând sau atingând. Este important să înțelegi în ce categorie se încadrează copilul tău. Dacă îți dorești pentru copilul tău să înțeleagă și să proceseze mai bine informațiile, alege metoda care i se potrivește cel mai bine. Prin urmare, cunoștințele dobândite trebuie să se „sedimenteze”, mai degrabă decât să le folosească doar termen scurt.
Copiii învață multe prin joacă, așa că o idee bună poate fi să introduci câteva jocuri de „antrenare” a creierului. Există unele jocuri care necesită gândire, planificare și utilizarea memoriei, cum ar fi cuvintele încrucișate sau puzzle-urile.
Nu este sfârșitul lumii dacă copilul tău este agitat și are dificultăți în a rămâne concentrat perioade mai lungi de timp. Nu dispera! Până la urmă este doar un copil la fel ca toți ceilalți: plin de energie și curios. Există însă câteva modalități prin care îl poți ajuta să rămână concentrat. Pentru a face acest lucru, trebuie să îi înțelegeți nevoile, să îi creezi mediul potrivit și să îi asiguri cantități suficiente de vitamine și minerale printr-o alimentație echilibrată, hrănitoare și când este necesar suplimente alimentare, cum ar fi Supradyn Junior. Părinții vor să își vadă copiii crescând fericiți și sănătoși. Supradyn Junior susține atât funcțiile cognitive, cât și sistemul imunitar. Copiii tăi vor adora Supradyn Junior pentru gustul delicios de fructe și figurinele amuzante.
1Kim, J. Y., & Kang, S. W. (2017). Relațiile dintre aportul alimentar și funcția cognitivă la copii și adolescenți sănătoși din Coreea. Journal of Lifestyle Medicine, 7(1), 10–17. doi: 10.15280/jlm.2017.7.1.10
2 Haapala, E. A., Eloranta, A.-M., Venäläinen, T., Schwab, U., Lindi, V., & Lakka, T. A. (2015). Asocierile dintre calitatea dietei și funcția cognitivă la copii - Studiul activității fizice și nutriției la copii. British Journal of Nutrition, 114(7), 1080–1087. doi: 10.1017/s0007114515001634
3 Weiser, M., Butt, C., & Mohajeri, M. (2016). Acidul docosahexaenoic și funcția cognitivă pe toată durata vieții. Nutrients, 8(2), 99. doi: 10.3390/nu8020099