ENERGIE PENTRU SPORTURILE DE IARNĂ

Cum vine vacanța de iarnă, vedem peste tot imagini cu schiori fericiți și plini de energie. Dar o zi pe pârtie înseamnă și o formă fizică bună ce se construiește tot anul. Nu ne putem distra la ski dacă venim direct din mașină și dacă ne-am hrănit tot anul cu ciocolată suc și pâine. Așadar, energia pentru distracție depinde de stilul de viață și de dieta pe care o urmăm.

În articolele anterioare am detaliat despre ce anume influențează producerea de energie la nivel celular; sunt implicați foarte mulți nutrienți ba mai mult, contează și ce ”antinutrienți” avem în dietă, aceștia consumându-ne din rezervele de energie pentru a fi eliminați.

Sporturile de iarnă implică o nevoie și mai mai mare de energie și lichide, există o utilizare crescută a rezervelor de glicogen așa că, sursele de glucide ar trebui să fie disponibile pe toată durata zilei petrecută pe pârtie. În acele zile este ideal un meniu cu 3 mese și 2 gustări. Ca regulă de bază, la mesele principale este nevoie de o combinație de glucide lente, complexe proteine și grăsime iar la gustări este nevoie de glucide rapide care să ne echilibreze instant. Sursele de proteine trebuie să nu fie însoțite și de grăsimi grele, adică evităm mezelurile grase și prăjite și alegem variante de carne mai slabă, fiartă, coaptă, brânzeturi slabe, ouă fierte alături de uleiuri presate la rece. Nici nu exageram cu grăsimea însă nici nu o evitam iarna pe pârtie. Astfel de mese echilibrate sunt ideale să fie servite cu 2-3 ore înainte de efortul fizic programat.

Micul dejun ideal se va compune din ou fiert cu legume și pâine integrală, un bol cu cereale integrale, nuci și lapte vegetal sau kefir, un fruct proaspăt. Oul poate fi înlocuit cu preparate din carne slabă. Prânzul pe pârtie este ideal să înceapă cu o supă caldă și apoi o mâncare cu puțină carne alături de legume și neaparat din nou o sursă de glucide precum cartofi copți în coajă, paste sau orez integral.

Cina poate fi mai ușoară, pește cu salată și ulei de măsline, o cantitate modestă de paște sau orez sau salată cu legume și leguminoase. Desertul, pentru cine nu are kg în plus, se potrivește doar după masa de prânz.

Gustările ideale sunt fructele însoțite de semințe, smoothi-urile, batoanele cu conținut scăzut de îndulcitori, sandwichurile cu pâine integrală, branză de vaci și gem de fructe, etc. Hidratarea cu apă, ceaiuri, băuturi speciale va trebui sa fie asigurată tot timpul. Nu uitați că alcoolul deshidratează și nu își are locul în exces pe pârtie pentru un sportiv serios. Păstrați-l pentru câteva seri fără a depăși măsura.


”To Do” list pentru un plus de energie:

- avem grijă să fim tot timpul bine hidratați chiar dacă nu simțim senzația de sete, mai ales în frig
- luam un supliment cu magneziu sau o formulă cu multivitamine care să includă, B-uri, magneziu, coenzima q10
- administrăm suplimente cu carnitina înainte de efortul fizic
- pregătim pachete și gustări pentru a pleca cu ele pe pârtie
- ne relaxam seara cu saună, masaj și somn de calitate pentru a fi bine și a doua zi
- evitam dulciurile în exces și băuturile energizante care ne împuținează resursele de energie
- includem ajutoare antioxidante; spirulina, astaxanthina, pudră maca pe care o putem consuma în smoothie, ceai verde
- uităm de dietele restrictive de slăbire sau pentru oricare alt motiv

Supradyn<sup>®</sup> Junior

Supradyn® Junior

Descoperă cum susține Supradyn® Junior dezvoltarea armonioasă a copilului tău.

AFLĂ MAI MULTE
SUPRADYN<sup>®</sup> FAST ENERGY

SUPRADYN® FAST ENERGY

Descoperă Supradyn® FAST energy, forma cea mai rapidă de a lua multivitamine!

AFLĂ MAI MULTE
Supradyn<sup>®</sup> Energy

Supradyn® Energy

Descoperă cum te ajută Supradyn® energy de la prima administrare!

AFLĂ MAI MULTE