CUM SE SIMTE PĂRUL TAU VARA?

Cum se simte părul tău vara?

Părul vara este o ființă liberă, frumoasă, fără constrângeri. El vibrează în ritmul vacanțelor, reflectă culoarea mării și atrage razele soarelui în mii de nuanțe, tonuri și inflexiuni de culoare. Ce poetic și frumos! Ne-am dori să fie așa tot anul. Și totuși, exact în plină vară, părul care a arătat fabulos tot anul și a fost plin de volum, își pierde forma și se transformă într-o ”chestie” anostă și lipsită de viață. Mai mult, transpirația în exces aduce prin părul tău și enervanta mătreață. Poftim alura sexy!

Umiditatea crescută, soarele arzător, clorul din piscine și căldura pot duce la fenomenul ”chestie pleoștită”, însă mai sunt și alte aspecte care ”lucrează” de la interior să-ți saboteze visul de vară. Cercetătorii spun că există un ritm mai crescut de cădere a părului în luna iulie (fază telogenă, adică fază de odihnă a foliculilor piloși).

Echilibrul endocrin, stresul, tratamentele aplicate (și bune și rele), starea scalpului își pun amprenta în sănătatea părului tău. Când glanda tiroidă, suprarenalele, hormonii sexuali și metabolismul glucidic nu sunt în cea mai armonioasă stare, acest lucru duce la subțierea firului de păr și căderea în exces,  semne pe care ar trebui să le consulți cu medicul. Dacă toate acestea se aplică în cazul tău, atunci părul nu este hrănit suficient! Nutriția este un factor deosebit de important pentru creșterea și aspectul părului. Ce credeai, că el se bucură dacă ești la eternă dietă de slăbire? Sau că-i plac dulciurile, sucurile sau mâncarea fast-food?

 

Părul are nevoie de alte lucruri de la tine:

  • Proteine

Părul este o structură alcătuită din proteine și keratină acoperită de sebum. Cum nu există vreun stoc proteic secret în organism, este clar că ai nevoie zilnic să consumi proteine. Aminoacizii de aici vor fi recrutați din torentul sangvin în foliculul pilos, iar acesta va croșeta firul de păr. Minimum 60 de grame de proteine/zi sunt necesare pentru ca aminoacizii să ajungă și în părul tău.

  • Minerale

De obicei deficitul de fier este cel mai des corelat cu subțierea și căderea părului.

Fierul este un factor reglator ce ajută la conversia testosteronului în estrogen, deosebit de important în creșterea părului. Se găsește în carne, nuci și leguminoase. Pentru o bună absorbție a fierului, este importantă și calitatea florei intestinale. De asemenea, parazitozele intestinale sunt aspecte ce vor trebui investigate.

Zincul este reglator pentru mulți factori de creștere necesari părului. Se găsește în nuci, leguminoase, scoici, carne de pui, vită și legume verzi.

Seleniul și zincul protejează scalpul, iar deficitul acestora duce la uscăciunea pielii capului. Pentru a încuraja creșterea părului, avem nevoie de selenoproteine.

  • Vitamine

Biotina sintetizează factorul de creștere al keratinei (hormon). Se găsește în leguminoase, ouă, vită, banană și linte.  Vitaminele A și C participă la alcătuirea sebumului, așadar consumă fructe și legume proaspete! Se recomandă și complex de vitamine B și D.

  • Grăsimi

Acizii grași esențiali de tip omega 3 se folosesc în activitatea glandelor sebacee pentru a învălui firul de păr în sebum. De asemenea, aduc și elasticitate părului tău. Servește frecvent pește gras, semințe de in, de cânepă, uleiuri de rapiță, de măsline și nuci.

  • Glucide cu indice glicemic scăzut

Dulciurile în exces și insulinorezistența sunt cauze pentru tulburarea raportului între hormonii sexuali. Excesul de androgeni și de testosteron încetinește creșterea părului, în timp ce estrogenul stimulează creșterea. Zahărul din dieta ta poate influența negativ această balanță hormonală. Vrei un păr mai des? Renunță la zahăr și sucuri.

 

Cu o alimentație sănătoasă și echilibrată, părul tău poate deveni o forță extraordinară, chiar și în timpul verii.

Vacanță frumoasă!